Huh saisonsbier… Nee seizoensbier!

Op veel menukaarten staat tegenwoordig wel een seizoensbier, een bier van ’t seizoen. Wat dit betekent is natuurlijk vrij logisch, een speciaal bier dat past bij het jaargetijde of een bier dat specifiek gebrouwen is voor een jaargetijde.

Maar als er Saison op de kaart staat wil dit niet zeggen dat er een spellingsfout op de kaart staat, de saison is een bierstijl, ook wel Farmhouse Ale genoemd. De Franse naam voor dit bier heeft er wel mee te maken dat deze verwarring bestaat, het woord saison betekent namelijk seizoen in het Frans. De saison was in oorsprong ook een seizoensbier door boeren in de winter werd gebrouwen, zodat deze tijdens de zomer maanden op het land gedronken kon worden.

De saison is een bier van hoge gisting en is blond tot amberkleurig. Het alcoholpercentage van een saison ligt tussen de 5,5% tot 7%. Kenmerkend voor deze bierstijl is het kruidige, citrusachtige karakter in combinatie met een droge afdronk. Dat deze bierstijl ontstaan is bij de boeren is terug te vinden in de geur, aroma’s van geit, leer, paard en veestal zijn niet vreemd. De smaak van de saison is bitter, zoet en soms iets zurigs.

Seizoensbier

Om het dan toch te hebben over seizoensbier, en ja je leest het goed! Bier van het seizoen, de meest bekende uitvoering van dit bier moet toch wel de Herfstbock zijn. In vele vormen te verkrijgen en een speciaal bier waar vele gasten reikhalzend naar uitkijken, waaronder ikzelf!

Maar hoe is de term seizoensbier nu daadwerkelijk ontstaan? Het antwoord op deze vraag is niet enkel te herleiden naar het weer en het jaargetijde, maar heeft vooral een historische achtergrond. Door de ontwikkeling van onze technologieën is het mogelijk om doorheen het hele jaar te brouwen, waar dit vroeger enkel mogelijk was om in de winterse maanden bier te brouwen. Vroeger bepaalde de omgevingstemperatuur namelijk of het brouwsel een succes zou worden.

De activatie van de gist is afhankelijk van de temperatuur van de omgeving. Als het te koud is gaat de gist rusten, word de temperatuur te hoog dan worden de gistcellen lui en traag en zetten ze suiker minder snel om in koolzuur en alcohol. Hierdoor kunnen er sneller afwijkingen en ongewenste smaken in het bier ontstaan. Hierdoor was het vroeger niet mogelijk om in de zomer te brouwen en in sommige landen zelfs verboden om dit tussen 24 april (Sint-Joris) en 24 september (Sint-Michiel) te doen.

Zoals eerder al gezegd heeft de technologie de seizoenen in gehaald hierdoor kan men het gehele jaar door brouwen. Toch zijn er nog steeds vele seizoenbieren die de jaargetijde trouw volgen. Deze zijn onder te verdelen in vier groepen, de seizoenen!

De lente

Strevend naar mooie dagen vol zon, en de koele avonden vraagt de lente om een lichtvoetig en vrolijk bier. De iets minder bekende variant van de herfstbock is hier een goed voorbeeld van, De Lentebok. Ook een session IPA of een witbier komen uitstekend tot hun recht in de vroege lentezon!

De zomer

De zomer is het seizoen van de witbieren, een mooi hoog glas, een volle schuimkraag pronkend op een licht troebel witgeel gekleurd bier. Een uitzicht dat op menig terras in de zomer te aanschouwen is, echter is de saison historisch gezien een typisch zomers bier! In de afgelopen jaren hebben wij in de zomer natuurlijk ook de Radler op het terras zien binnenkomen. Een typisch zomers drankje, maar het is officieel geen bier.

De herfst

Zoals al eerder genoemd misschien wel het meest bekende seizoensbier, en waarschijnlijk het bier waar de meeste gasten naar uitkijken om deze weer te zien verschijnen op fles of op de tap! De Herfstbok is het biertje voor in de herfst, kan eigenlijk ook niet anders want het seizoen is onderdeel van de naam! De geschiedenis achter de herfstbok is groot, het is dan ook beter gezegd een lange en smakelijke traditie. Dit robijnrode tot donkerbruine bier heeft een bitterzoet en warm karakter. Een ideaal seizoensbier om de gure nattigheid van de herfst te doen vergeten!

De winter

In de winter kunnen we wel zeggen dat we af en toe een warme knuffel kunnen gebruiken, het gebrek aan zonnestralen en de kortere dagen zorgen ervoor dat de gezelligheid en warmte vaak binnenshuis gezocht moet worden. Hier staat in de winter dus ook een voluptueus bier voor klaar. Rijke hartige smaken van chocolade, koffie en karamel gaan vaak gepaard met een hoger alcoholpercentage. Het voelt als een knuffel van binnenuit! En wie kan niet af en toe een goede knuffelen gebruiken!

Tegenwoordig

In de recente jaren zie je micro-, kleine- en grote brouwerijen in spelen op de wisselingen van de seizoenen. De ene brouwerij pakt het wat traditioneler aan met de lentebok, witbier, Herfstbok en een winterbier. Waar sommige brouwerijen kiezen voor een bier dat past bij iedere maand van het jaar. Het moge duidelijk zijn dat wij voorlopig nog genoeg bieren hebben waar wij van kunnen genieten!