Doe mij maar een Biertje!

Op regelmatige basis krijgen wij het antwoord “Doe mij maar een biertje!” op de vraag wat wenst u te drinken? De vraag is door dit antwoord nog niet beantwoord, natuurlijk zijn wij al beter op de hoogte van wat de gast wil gaan drinken. Is de gast opzoek naar een lekker verfrissend pilsje een dorstlessende radler of een heerlijk speciaal bier?

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een pilsener, een dubbel of een tripel? Waardoor is een pilsener wel altijd bier, maar niet alles wat onder de term bier valt pilsener is? Welke soorten bier zijn er nu eigenlijk, er zijn miljoenen verschillende soorten bier allemaal gebrouwen uit 4 basiselementen. De 4 basiselementen van bier zijn: water, graan, hop en gist. Deze zijn onder te verdelen in 3 vergistingstechnieken.

Bovengistend bieren

Ook wel bieren van hoge gisting genoemd, deze bieren vergisten bij een temperatuur tussen de 15˚C en 21˚C Bij deze hogere temperaturen zorgt de gist voor meer esters. Hierdoor zijn er in bovengistende bieren vaker fruitige of kruidigere aroma’s te herkennen. Zoals de naam al doet vermoeden drijft de gist boven op de vloeistof tijdens het vergistingsproces.

Enkele voorbeelden van bovengistende bieren: Witbier, weissenbier, blond, trappist, stout, IPA, dubbel bier, tripel bier, quadrupel, saison, amber, barley wine, en porter.

Ondergistend bieren

Voor sommige bekend onder de term bieren van lage gisting. Er mag gesproken worden van ondergistende bieren zodra de giststammen hun werk doen tussen een temperatuur van 8˚C en 12˚C. Tijdens dit proces zakt de gist naar de bodem van de gistkuip. Door de lagere temperatuur tijdens de vergisting komen er minder fruitige smaken en aroma’s vrij. In ondergistende bieren komt de smaak vooral voort uit de gebruikte hop- en moutsoorten.

Enkele voorbeelden van ondergistende bieren: Bo(c)kbier, pils, en bruin bier

Spontaan gistende bieren

Bieren van spontane gisting worden na het koken aan de open lucht blootgesteld. In deze open lucht zweven wilde gisten vrij rond, deze gisten nestelen zich in de vloeistof en hierdoor komt de vergisting op gang. Bij sommige bieren van deze categorie gaat de gisting nog door op de fles. Deze bieren zijn altijd zurig en zeer complex van smaak.

Enkele voorbeelden van deze bieren zijn: Lambiek, kriek, en geuze.

Wat is jouw favoriete bier of zijn er bieren waar je naar benieuwd bent? Blijf onze website en social media kanalen in de gaten houden voor de nieuwe “De Gruyter vertelt!”