In hetzelfde pand waar vroeger kruidenierswinkel De Gruyter gevestigd was (bij menigeen bekend vanwege het ‘snoepje van de week’), is sinds 1999 Café De Gruyter te vinden. Een klein cafeetje waar nog veel details van het oude interieur zichtbaar zijn.
In de winter vinden veel mensen hun weg naar ons om overdag van een kop koffie te genieten of om ‘s avonds een biertje te drinken aan de bar. Ons personeel is altijd in voor een praatje.
In de zomer zetten we een groot terras buiten waar het zowel overdag als ‘s avonds goed toeven is! Het plein waaraan De Gruyter gevestigd is, is uitgegroeid tot hét plein van Weert. Met veel terrassen en passanten is er altijd wat te zien en te beleven!
Voor meer leuke informatie en foto’s over de historie van het pand, kijk eens op deze website : Weert – Piet de Gruyter
In 1818 begon Piet de Gruijter (1795 – 1867) met een paardengrutmolen voor peulvruchten, zaden en granen. Deze werd later overgenomen door zijn zoon Louis (1833-1911).
Aan het eind van 19de eeuw werd de eerste winkel geopend in ‘s-Hertogenbosch waarna er winkels in Utrecht (1896) en Amsterdam (1902) volgden. Gedurende de volgende jaren werden er steeds meer winkels geopend.
In 1912 werd er begonnen met het branden van koffiebonen, en een jaar later in 1913 werd de 44ste winkel geopend. De meeste van deze 44 winkels waren in de 4 grootste steden van Nederland.
De slogan: “En betere waar èn 10%, alleen de Gruyter” was een beloning voor de trouwe klanten. Door de groei van het aantal winkels werden filiaalchefs aangesteld om erop toe te zien dat er enkel eigen producten verkocht mochten worden.
De Gruyter was voornamelijk voor de katholieke (verzuilde Nederland), Na 1950 (de ontzuiling) werd hier minder streng op gelet.
De jaren 60 waren het hoogte punt voor P. de Gruyter & Zn. De keten bestond uit 550 winkels doorheen het gehele land, en er werkte bijna 7500 medewerkers.
In 1967 werden de prijzen verlaagd en stopte P. de Gruyter met de 10%, en kwam het eerste spaarsysteem, zo werd er bij aankoop 10% gespaard. Zo kon ondanks het afschaffen van de 10% korting de slogan behouden blijven.
De overgang naar de moderne supermarkt die wij hedendaags kennen zorgde voor de neergang van De Gruyter. Een helpende hand van Unilever kwam te laat en in 1971 werd de P. de Gruyter & Zn. overgenomen door SHV, er was toen een financieel te kort van 40 miljoen gulden (ca. 18 miljoen euro).
Architectuur
De panden van P. de Gruyter & Zn. waren veelal gevestigd op de hoek van de straat en waren duidelijk te herkennen aan de opvallende architectuur. Zelfs tegenwoordig springen de panden nog steeds in het oog in het straatbeeld. Blauw geglazuurde tegels, grote ramen waren typerend voor de creaties van huisarchitect W.G. Welsing die in 1928 opgevolgd werd door T.P. Wilschut. Laatstgenoemde was verantwoordelijk voor de bouw en verbouwing van ongeveer 300 winkels.
Het interieur van de panden straalde luxe uit door het gebruik van koper, tegeltableaus, kristallen kroonluchters en houten voorraadbakken.
Snoepje van de week
Door een overvloed aan suiker kwam De Gruyter in 1948 met het “Snoepje van de Week” dit snoepje werd later vervangen door tal van verschillend speelgoed. Een van de voorbeelden waren de kartonnen bouwpakketten van huizen en gebouwen.
Leuk om te weten
Piet de Dief:
De 10% korting die je vanaf 1976 spaarde werd niet meer gezien als korting maar als een prijsverhoging. Zo werd ook de suiker verpakt in kwalitatief goed en dus zwaarder papier waardoor 1kg suiker minder suiker bevatte.
Waar in sommige steden panden van de Gruyter om werden gebouwd tot horeca, winkels of boekenzaken. Hebben ze in Arnhem een passage door een winkel uit 1906 gemaakt, deze is dan ook heel toepasselijk De Gruyterpassage genoemd.